Over Ons

Baseline Twente wil zich inzetten voor duurzaamheid en bewustwording van de waterkwaliteit van de wateren in Twente en omgeving. In de regio zijn tientallen wateren die als recreatiemeren worden gebruikt. Deze meren kennen een grote biodiversiteit met honderden verschillende planten, vissen en andere dieren. Wereldwijd worden grote achteruitgang van deze biodiversiteit gerapporteerd, ook in ons land is dit voor veel wateren actueel. Zo is er in het Grevelingenmeer onder de 15 meter geen leven meer te bekennen. Onlangs heeft ook RTV Utrecht bericht over de dalende visstand van de Vinkenveense Plassen[1]. De oorzaken zijn doorgaans moeilijk vast te stellen omdat een goede referentie, of baseline, ontbreekt voor de diverse wateren van Nederland.

Baseline Twente, wil met hulp van vrijwilligers, de waterkwaliteit vastleggen zodat er in de toekomst een referentie beschikbaar is. Er worden zowel zicht als temperatuurmetingen uitgevoerd, welke daarna beschikbaar gemaakt worden op de website van Baseline Twente.

De focus van Baseline Twente is in de komende drie jaren om de organisatie op te zetten en met een groep vrijwilligers deze metingen periodiek uit te voeren. Ook leggen wij de focus op het vinden van donateurs om de benodigde materialen en voorzieningen te kunnen bekostigen.

In het eerste jaar gaan wij alle voorzieningen opzetten om zo snel mogelijk met de metingen te kunnen starten. Denk hierbij aan voorzieningen als website, stichting en bankzaken, maar ook de kosten van materiaal voor de meetstations. Het tweede en derde jaar zullen wij contact maken met lokale media en onderzoeksinstellingen om ze attent te maken op het initiatief en de beschikbare meetdata.

Duurzaamheid staat hoog op de agenda’s van lokale politiek en wij zien hierin grote kansen om gezamenlijke projecten te starten. Hierbij kun je denken aan gerichte metingen met betrekking tot water kwaliteit, zoals de hoeveelheid zuurstof op diepte. Wij hebben het gezamenlijk doel om de achteruitgang in biodiversiteit te stoppen en deze voor de toekomst te waarborgen.

[1] https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1571428/steeds-minder-vis-in-vinkeveense-plassen.html

Over baseline

Baseline Twente is ontstaan als een lokaal initiatief van Project Baseline, a Global Underwater Explorers (GUE) initiative. Er is een vermoeden dat de waterkwaliteit veranderd en dit gevolgen heeft voor de biodiversiteit. Echter is er weinig tot geen referentiemateriaal beschikbaar om de huidige kwaliteit mee te vergelijken.

Baseline Twente wil deze referentie, of baseline, opzetten en onderhouden, om zo in de toekomst gefundeerde conclusies te kunnen trekken of de waterkwaliteit in regionale wateren.

Aanmelden nieuwsbrief

Doneer nu

Bank:
Je kunt je donatie overmaken op DE66 1001 1001 2622 8140 24 (BIC NTSBDEB1XXX)  t.n.v. Stichting Baseline Twente

Baseline Twente

info @ baselinetwente.nl

KvK nummer 68413203
RSIN nummer 857429528