Hoe meet ik?

We maken gebruik van een Dutchi zicht meter. Dit zijn een aantal zwarte en witte balken. Om het zicht te meten, bevestig je een spoel (het makkelijkste is een spoel met om elke meter een knoopje) aan de zichtmeter. Schijn met je lamp op de zichtmeter en zwem net zo lang achteruit totdat de kleine witte balken verdwenen zijn. Door het aantal knoopjes op je spoel te tellen kun je nu een goede inschatting maken over het aantal meter zicht. Het is hierbij van belang om tijdens het achteruit zwemmen geen stof te maken.

Noteer het zichtpunt, aantal meter en de temperatuur in je wetnotes. Aan het eind van de duik kun je de verzamelde data via deze website uploaden.

Voorbeeld zichtmeter:

 

Over baseline

Baseline Twente is ontstaan als een lokaal initiatief van Project Baseline, a Global Underwater Explorers (GUE) initiative. Er is een vermoeden dat de waterkwaliteit veranderd en dit gevolgen heeft voor de biodiversiteit. Echter is er weinig tot geen referentiemateriaal beschikbaar om de huidige kwaliteit mee te vergelijken.

Baseline Twente wil deze referentie, of baseline, opzetten en onderhouden, om zo in de toekomst gefundeerde conclusies te kunnen trekken of de waterkwaliteit in regionale wateren.

Aanmelden nieuwsbrief

Doneer nu

Bank:
Je kunt je donatie overmaken op DE66 1001 1001 2622 8140 24 (BIC NTSBDEB1XXX)  t.n.v. Stichting Baseline Twente

Baseline Twente

info @ baselinetwente.nl

KvK nummer 68413203
RSIN nummer 857429528